Twoje kobiece tematy

Przepisy na zupki/obiadki i deserki dla maluchów

Jak prawidłowo powinno odżywiać się nasze dziecko

Moderator: Milusia

Przepisy na zupki/obiadki i deserki dla maluchów

Postprzez Nuska86 » 16 Mar 2010, 20:39

Witam serdecznie :) Zaczynam gotować dla mojego prawie 7-mio miesięcznego synka i dlatego będe wdzięczna za każdy przepis na zupkę, obiadek lub deserek. Bardzo proszę o podawanie ilosci (w sztukach lub gramach) oraz na ilę porcji to jest. Z góry dziękuję :)
Początkująca
Nuska86

Re: Przepisy na zupki/obiadki i deserki dla maluchów

Postprzez kasia » 16 Mar 2010, 20:54

Miło, że w końcu jakaś mamuśka dołączyła:)
Mój syn ma skończone 8 miesięcy a gdy skończył 5 miesięcy zaczęłam mu rozszerzać dietę (wprowadziłam zupki jednoskładnikowe + 1/2 łyżeczki kaszki manny). Nie bardzo wiem co Ci doradzić, wszystko zależy jak do tej pory był żywiony Twój syn. Czy był tylko na mleku? Sądząc po wieku nie powinien, ale skoro piszesz, że dopiero zaczynasz mu gotować?
Ekspert
Awatar użytkownika
kasia

Postprzez Nuska86 » 16 Mar 2010, 21:00

Do tej pory jadł słoiczkowe jedzenie, zazwyczaj były to bukiety warzyw solo lub z indykiem/kurczakiem/królikiem/cielęciną... Jadł też "słoiczek" z kaszką manną...

Póki co pije mleko, ale przestawiamy się też na kaszki które będziemy jeść łyżeczką.
Początkująca
Nuska86

Postprzez kasia » 16 Mar 2010, 21:13

A czyli syn ma już wprowadzone mięsko, jak również gluten do diety. Tak więc nic prostszego jak zabrać się za samodzielne gotowanie- sama przyjemność :lol:
Ja od początku nie korzystałam z żadnych gotowych przepisów, więc trudno będzie mi podać Ci ile czego:( Na początek podam kilka podstawowych wskazówek.
A wiec należy pamiętać że zawsze warzywa wkładamy do gotującej się wody, gdyż dzięki temu nie tracą aż tak bardzo swojej wartości. Druga sprawa to to, że po ugotowaniu dodajemy na jedna porcję- jedna łyżeczkę masła 82%, lub łyżeczkę dobrej oliwy z oliwek.
Przepis na zupkę jarzynową wyglądał by następująco:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. W garnuszku zagotowujemy sobie odpowiednią ilość wody i do wrzącej wody wkładamy warzywa i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20 - 30 minut). Ugotowane warzywa miksujemy (ale ja zalecałabym już pół zmiksować, pół pognieść widelcem, nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). Po ugotowaniu dodajemy łyżeczkę masła, albo łyżeczkę oliwy z oliwek. Jeśli zupka wydaje nam się za rzadka można dodać kleik ryżowy (nie wymaga gotowania). Po schłodzeniu podajemy dziecku.
Moje zupki są z przewagą marchewki, a następnie dodaję najróżniejsze warzywa, które dziecko w danym wieku może już jesc: ziemniak, pietruszka, seler, por, kapusta włoska. Wykorzystuję również mrożonki: brukselkę, brokół, groszek zielony.
Pomogłam coś?
Ekspert
Awatar użytkownika
kasia

Postprzez Nuska86 » 16 Mar 2010, 21:22

No BARDZO :) dziękuję :)

a ile średnio tej marchewki dajesz na daną ilość porcji??

Rozumiem że marchewka to podstawowy składnik a resztę warzyw do smaku??
Czy zamiast kleiku ryżowego mogę dodać czasem kaszę mannę??
Początkująca
Nuska86

Postprzez kasia » 16 Mar 2010, 21:46

Cieszę się bardzo że mogłam coś pomóc. Musimy sobie jakoś radzić, bo za wiele to nas tu nie ma na tym forum:(
Ja z reguły gotuję większą ilość a następnie porcjuję sobie do kubeczków i zamrażam. Danie w słoiczku małym ma ok. 120g (tyle je mniej więcej mój syn na jedną porcję) więc kupiłam sobie takie kubeczki
Kod: Zaznacz wszystko
http://allegro.pl/item956724439_nuby_zestaw_miseczek_z_lyzeczka_3_kolory.html
i on ma ok. 110g i w tym zamrażam.
Tak marchewka jako podstawowy składnik dzielę do np. 3 garnuszków i do jednego dodam więcej zielonego (brokuł, brukselka) do drugiego coś innego i tak mam przy jednym gotowaniu kilka rodzai zupek żeby nie jadł codziennie tego samego.
Ważne by jeśli chcesz ugotować dziecku zupę z mięsem póki co mięsko gotować w osobnym garnuszku, po ugotowaniu wodę spod niego wylać a mięsko połączyć z jarzynami ugotowanymi w kolejnym garnuszku (wodę spod jarzyn jak najbardziej wykorzystać- cenne źródło witamin).
Kolejna uwaga to nie gotujemy mięsa z kośćmi! Tzn. z kurczaka najłatwiej wybrać pierś itp.
Jeśli chodzi o mięsa to wybieramy najmniej tłuste: z kurczaka będzie to właśnie pierś, królik.
Dwa razy w tygodniu dziecko powinno dostawać rybę, na początek zalecałabym podanie jej w zupce, po prostu zamiast mięsa- ryba.
Zamiast kleiku ryżowego można dodać kaszę mannę, ale zwróć uwagę, że nawet tę, na której jest napisane "błyskawiczna" należy 3 min. gotować, a kleiku ryżowego się nie gotuje. Można też dodać ryż biały, brązowy, kaszkę kukurydzianą.
Ekspert
Awatar użytkownika
kasia

Postprzez Nuska86 » 16 Mar 2010, 22:06

A mięso kupujesz normalnie w sklepie czy masz od kogoś "swojskie"??
JA zakupiłam dzisiaj fileta z indyka i poporcjowałam go na kawaleczki po ok 10/15 g
A rybę jaką dodajesz do zupki?

Jeśli zaś chodzi o kaszę mannę to mogę chyba ugotowac ją osobno i potem dodać do zupki żeby ją zageścić... :idea:
Początkująca
Nuska86

Wróć do Żywienie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości