Twoje kobiece tematy

Kary cielesne

Jak dbać o zdrowie naszych pociech

Moderator: Milusia

Kary cielesne

Postprzez aneta10 » 13 Mar 2010, 16:21

Jakie macie zdanie na ten temat. Czy to dobrze bić dzieci? Czy to naprawdę im pomaga coś, wychowuje je? Czy może jest wręcz przeciwnie? To bardzo szkodzi na psychikę dziecka? Ja uważam, że bardzo dużo zależy od osobowości dziecka, poziomu jego wrażliwości. Dzieci o dość silnej osobowości mogą być karane, im to nie zaszkodzi. Natomiast jak ktoś ma bardzo słabą psychikę, jest bardzo wrażliwy, to kary cielesne mogą mieć olbrzymi wpływ na jego przyszłe życie. Takie dziecko, karane, bite w dzieciństwie, może wyrosnąć na bardzo nieśmiałego, zakompleksionego dorosłego, który po prostu nie poradzi sobie w życiu, będzie miał problemy ze swoją samooceną, będzie czuł się gorszy od innych. A wszystko dlatego bo nie czuł tej miłości od rodziców. Bo co to za miłość, skoro rodzic bił to dziecko, wyzywał je, zamiast po prostu z nim porozmawiać. Dlatego ja myślę, że nie powinno się bić dzieci. Co nie znaczy też, żeby sobie dawać wejść na głowę, nie o to mi chodzi :)
"Jeśli sprawisz, że ludzie pomyślą, iż są myślący, to cię pokochają; ale jeśli naprawdę zmusisz ich do myślenia, znienawidzą cię." Harlan Ellison
Początkująca
Awatar użytkownika
aneta10

Miejscowość: Łódź

Wróć do Zdrowie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości