Twoje kobiece tematy

Czy poród jest bardzo bolesny?

Wszystko o pierwszych 9 miesiącach życia dziecka. Jak się odżywiać, jaki styl życia prowadzić itd.

Moderator: Milusia

Czy poród jest bardzo bolesny?

Postprzez aneta10 » 12 Mar 2010, 18:54

Bardzo boję się porodu. Jestem delikatną osobą, nie wiem jak bym zniosła takie coś :( Czy któraś z kobiet na tym forum już rodziła i może podzielić się wrażeniami? czy w ogóle możliwy jest bezbolesny poród? Czy to zawsze tak bardzo boli, jak to pokazują czasem na filmach? Jak kobieta wydziera się wniebogłosy :cry: Raczej nie zachęca to wszystko do rodzenia dzieci.
"Jeśli sprawisz, że ludzie pomyślą, iż są myślący, to cię pokochają; ale jeśli naprawdę zmusisz ich do myślenia, znienawidzą cię." Harlan Ellison
Początkująca
Awatar użytkownika
aneta10

Miejscowość: Łódź

Re: Czy poród jest bardzo bolesny?

Postprzez katka » 12 Mar 2010, 19:16

Ja mam takie same obawy co do porodu jak Ty i mam nadzieję, że jak ja będę rodzić to będę miałam możliwość wyboru czy chcę znieczulenie czy nie. Uważam, że żyjemy w takich czasach, że znieczulenie dla rodzących, które chcą tego zneczulenia powinno być zapewnione i refundowane. Niestety w Polsce tak nie jest i to bardzo przykre.
Początkująca
katka

Postprzez kasia » 13 Mar 2010, 20:56

Nie napiszę, że nie macie się czego bać, bo każda musi przeżyć to na własnej skórze, żeby stwierdzić.
Obawy są zawsze, tylko jedne martwią się o siebie, czy będzie bolało, a drugie bardziej myślą o dziecku, czy z nim wszystko dobrze i dla tych drugich poród jest przyjemniejszy:)
Dla matki to tak wspaniałe przeżycie, zupełnie inaczej odbiera się ból. Normalnie boli jak przetniesz sobie palec, a jak masz bóle menstruacyjne co miesiąc to już wydaje się, że nie zniesiesz tego bólu, a tu przecież taki wyczyn, a "nie boli". Tzn. uściślę, że mam na myśli 2 etap porodu, gdy są już bóle parte i za chwile ma wyjść dzidziuś. Parcie nie jest bolesne, nie można go też powstrzymać, bo jest odruchem. Zazwyczaj kobieta dostaje wtedy nowych sił, czuje, że chwila spotkania się zbliża. Sam moment wydawania dziecka na świat może się wiązać z nacięciem krocza, ale to też NIE BOLI. Położna robi to w takim momencie (podczas parcia), że nic nie czujesz!
Natomiast jeśli chodzi o etap 1, boli- bo musi :) w etapie tym występują w pewnych odstępach czasowych skurcze przypominające bóle miesiączkowe, tyle że z nasiloną mocą.
Ale dziewczyny, nie ma nic piękniejszego na świecie, jak urodzić własnymi siłami dziecko! Są powody do dumy!
Ekspert
Awatar użytkownika
kasia

Postprzez Nuska86 » 16 Mar 2010, 22:42

Ja swojego porodu szczegółowo opisywać nie będę bo nie bedziecie chciały mieć dzieci albo BARDZO będziecie się bać porodu ;)

Owszem, poród jest bolesny ale ten ból postrzega się w zupełnie inny sposób.
To jest niesamowite uczucie i pomimo tego, że rodziłam jakieś 36 h (licząc od pierwszych boleśniejszych skurczy zwiastujących że to raczej już) to już nie mogę doczekać się aż znowu będę mogła tego doświadczyć...
U mnie niestety skończyło się cięciem bo mały nie mógł się wstawić, a bardzo chciałam urodzić naturalnie...
Każda kobieta ma inaczej... Ja męczyłam się bardzo długo a inne krzyknęły 2 razy i już słychać było płacz dziecka.

Nie ma się czego bać :) bo widok tej maleńkiej istotki wynagradza WSZYSTKO :D

Gorsze są początki karmienia piersią :shock:
Początkująca
Nuska86

Postprzez mamamika » 23 Lip 2010, 16:03

oj jest!!! ale ten ból na szczęście się szybko zapomina. I jest jeszcze jeden plus - kazdy inny ból po porodzie to pikuś ;) ostatnio skaleczyłam nogę i musiałam mieć zakładane 2 szwy - i NIC NIE BOLAŁO ;)
Początkująca
mamamika

Postprzez miszka » 04 Sie 2010, 13:50

Niestety tylko znieczulenie może uchronić przed bólem w trakcie porodu, jednak są kobiety którzy mają bardzo wyoki próg bólu, więc potrafią znieść ból porodowy.
Początkująca
miszka

Wróć do Ciąża i poród

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości